Veelzeggend : speciaal onderwijs aan kinderen met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden - Van Weerdenbrug, Marjolijn, ....- (Leuven : Acco, 2009)
Veelzeggend werd geschreven door drie Nederlandse deskundigen op het vlak van ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden (ESM) bij kinderen. In tegenstelling tot Vlaanderen bestaan er in Nederland specifieke scholen voor kinderen met ESM. De term ESM is dan ook een typisch in Nederland gebruikt begrip en kan staan voor alle soorten van stoornissen die te maken hebben met taalvaardigheid. Veelzeggend is een compact boekje dat de resultaten bundelt van een onderzoek naar kenmerken van het ESM-onderwijs. Hoewel Veelzeggend vooral op Nederland is toegespitst, biedt het toch een interessante insteek voor Vlaamse leerkrachten die in hun dagelijkse klaspraktijk met dergelijke taalmoeilijkheden te maken krijgen. Voor alle duidelijkheid gaat het om een achterstand ten aanzien van de moedertaal, die niet beïnvloed wordt door een anders- of meertalige achtergrond. Die achterstand wordt veroorzaakt door receptie- of productiestoornissen en gaat vaak gepaard met motorische problemen, ADHD of autisme. Veelzeggend behandelt de manieren waarop deze stoornissen zich kunnen voordoen erg beperkt. Hoewel de symptomen individueel verschillend kunnen zijn, is echter in alle gevallen sprake van een onvoldoende communicatieve redzaamheid, die men in het ESM-onderwijs op allerlei manieren tracht te verbeteren.
Keywords: Spraakstoornissen ; kinderen