Hoe stotteren ontstaat en zich ontwikkelt : epidemiologie en fenomenologie - Boey, Ronny, ....- (Leuven : Acco, 2009)
Ongeveer drie op honderd van de nieuwgeboren kinderen per jaar zullen tijdens hun ontwikkeling stotteren. Bij ongeveer één procent van de bevolking blijft het stotteren voortbestaan. Voor hen kan stotteren ongestadig evolueren tot een probleem dat de levenskwaliteit aantast. Het verzamelen en bestuderen van verschijnselen van stotteren is een nuttige en noodzakelijke stap om het ontstaan en de ontwikkeling van deze spraakstoornis te kunnen doorgronden. Het is het onderwerp van epidemiologische fenomenologische studies over stotteren. In dit boek worden gegevens gerapporteerd uit klassieke studies over stotteren van Johnson en medewerkers (1933-1955) en Andrews en Harris (1946-1962) en van meer recente studies van Yairi en Ambrose (1999-2005) en van Boey (1991-2006). Deze laatste studie is uitgevoerd bij meer dan 1500 personen. Daarbij werden geobserveerde en gerapporteerde gegevens over onder meer stottermomenten en hun karakteristieke eigenschappen, over stottergedragingen, bewustzijn van stotteren en spreekattitude, over reacties van luisteraars en over de wederzijdse samenhang van stotteren en persoonlijkheidseigenschappen op systematische wijze verzameld. Er wordt een model over het ontstaan van stotteren onderbouwd en ook een model over de ontwikkeling van stotteren en de variabelen die dat bepalen. Zo wordt een en ander over het ontstaan en de ontwikkeling van stotteren opgehelderd.
Keywords: Stotteren