Hun goed recht : passend onderwijs voor leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen - Van Hoof, Cor, ....-; Van Dijen, John, ....- (Antwerpen : Garant, 2009)
Sinds 2003 heeft elk kind in Nederland recht op onderwijs, ongeacht de ernst en de aard van zijn of haar beperking. In een tijd waarin 'inclusie', 'integratie' en 'volwaardig burgerschap' de gangbare paradigma's zijn, verlaten ook kinderen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen de dagcentra binnen de gehandicaptenzorg. Ze worden o.a. verwelkomd in de Nederlandse Emiliusschool (in het Noord-Brabantse Son en Breugel), een school voor speciaal onderwijs. Hier namen ze de enorme opdracht ter harte om passend onderwijs te ontplooien voor deze kinderen, want het bestaande onderwijsaanbod paste nog lang niet bij de ontwikkelvragen die deze leerlingen plots aan de school stelden. Het paste niet wat betreft de visie op leren, het beschikbare curriculum, de fysieke onderwijsomgeving, de leermiddelen, de inrichting van de schoollokalen, de competenties van het onderwijspersoneel enz.
Buitengewoon onderwijs
Keywords: Mentaal gehandicapte kinderen ; onderwijs