Begeleiding van kleuters met CVI - Centrum Ganspoel, ....- (Leuven : Acco, 2014)
Dit werkboek gaat over de begeleiding van kinderen die niet goed kunnen waarnemen (kijken). De stoornis van deze kinderen heet Cerebrale Visuele Inperking. Ze hebben doorgaans geen ernstige oogafwijking, vaak wel een verstandelijke of motorische beperking. Ze hebben complexe ontwikkelingsproblemen die hun oorsprong vinden in het functioneren van de hersenen bij de visuele waarneming, het verwerken van visuele informatie, de integratie van het waarnemen en het handelen. Een forse handicap die zo vroeg mogelijk, het liefst op de kleuterschool, wordt aangepakt. Dit werkboek wordt zowel op de gewone kleuterschool als in de speciale school voor kinderen met leerproblemen en motorische problemen gebruikt. Het bestaat uit drie delen: eerst gaat het voornamelijk om neurologische en neuropsychologische stoornissen, dan komt de pedagogische vraagstelling van deze kinderen aan de orde en wordt een aantal begeleidingsprincipes besproken. In deel drie wordt nader ingegaan op de dagelijkse begeleiding in de kleuterschool. De duidelijke teksten zijn informatief; er is een evenwichtige verhouding tussen de achtergrondinformatie en de opdrachten voor de kinderen. Voor gebruik in orthopedagogische situaties. © NBD Biblion
Werkboek voor leerkrachten in zowel het reguliere als speciale onderwijs van kleuters met Cerebrale Visuele Inperking, een perceptiestoornis.
Keywords: Leerstoornissen -- Kinderen (0-12 jaar).