Help, een druk kind ! : een benadering vanuit sensorische integratietherapie voor ouders en professionals - Röst, Cecile, ....-; Horowitz, Lynn, ....- (Maarssen : Elsevier Gezondheidszorg, 2004)
Sensorische Integratie is ons vermogen om informatie uit onze omgeving te filteren, verwerken en gebruiken. Het geeft ons de mogelijkheid om adequaat op de eisen van de omgeving te reageren. Dit is het eerste Nederlandstalige boek over de Sensorische Integratiebenadering van drukke kinderen. Een speelse benadering vanuit een sterk theoretische achtergrond. Wetenschappelijk onderbouwd. Zonder medicijnen. Anders. Lynn Horowitz is gezondheidswetenschapper en ergotherapeut. Ze startte in 1980 in Amsterdam het Nederlands Centrum voor Sensorische Integratie (NCSI) en zette in Haarlem een opleiding voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten op. De therapeuten krijgen er onderricht in Sensorische Integratietherapie voor kinderen met leer-, gedrags- en motoriekproblemen. Zo is een unieke manier van behandelen van kinderen en volwassenen met problemen in het verwerken van zintuiglijke informatie beschikbaar gekomen in Nederland. Cecile Röst is orthopedisch manueel therapeut en fysiotherapeut. Ze was een van Lynns eerste cursisten en de Sensorische Integratietherapie loopt als een rode draad door haar carrière. Naast het werk in een particuliere praktijk, waar voornamelijk vrouwen en kinderen worden behandeld, geeft zij nascholingscursussen aan onder meer fysiotherapeuten en houdt zij zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. Haar eerste boek Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap is in 1998 bij Elsevier gezondheidszorg uitgegeven. Op dit boek hebben veel patiënten en hulpverleners zeer positief gereageerd. De samenwerking van Lynn Horowitz en Cecile Röst heeft geleid tot een helder, nuttig en goed leesbaar boek. De auteurs willen bereiken dat ouders, hulpverleners en onderwijzers plezier krijgen in het omgaan met deze bijzondere kinderen.
Keywords: ADHD ; kinderen