Van Reptiel tot Robot 2.0 : evolutie van de menselijke communicatie. - Despriet, Frank, ....- (S.l. : Academia Press, 2013)
In Van Reptiel tot Robot 2.0 gaat Frank Despriet terug naar de oorsprong van de theorie van het drievoudige brein, die te vinden is in de Oosterse filosofie van duizenden jaren geleden. De auteur levert heel wat argumenten om aan te tonen dat deze theorie, zoals verwoord door de Amerikaanse neuro-etholoog Paul D. MacLean in zijn hoofdwerk The Triune Brain in Evolution, nog steeds springlevend is. We vernemen hoe één kwaadwillige bespreking in het wetenschappelijke tijdschrift Science de reputatie van MacLean gedurende decennia helemaal onterecht heeft beschadigd. We krijgen ook een heldere uiteenzetting over de oorsprong van de taal, gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. En natuurlijk wordt er ruim aandacht besteed aan de non-verbale of 'prosematische' communicatie bij reptielen. Ook de emoties, en hiermee zijn we bij de zoogdieren beland, krijgen de nodige aandacht. We komen te weten welke geheime mechanismen ervoor kunnen zorgen dat schijnbaar gewone, onopvallende jonge mannen brutale moordenaars worden, zoals de Noor Anders Breivik of de jeugdige daders van de dodelijke schietpartijen op de Columbine High School. Tot slot krijgen we een niet bepaald geruststellende impressie van de geweldige opmars van de robots. Het lijkt wel of 'the rise of the machines' begonnen is...
Keywords: Communicatie -- Psychologie