Gehechtheid en gehechtheidsproblemen bij personen met een verstandelijke beperking - De Belie, Erik, ....-; Morisse, Filip (red.), ....- (Antwerpen : Garant, 2013)
De teksten uit dit boek zijn gegroeid uit lezingen en workshops op recente studiedagen van het (Vlaamse) Steunpunt Expertisenetwerken (SEN vzw) rond het herkennen van een gehechtheidsproblematiek bij personen met een verstandelijke beperking. De zeer heterogene verschijningsvormen daarvan kunnen immers leiden tot handelingsverlegenheid bij hulpverleners en onzekerheid bij ouders. Dit boek stelt daarom zoveel mogelijk kennis met betrekking tot dit thema ter beschikking. Aan bod komen verschillende theorieën over gehechtheid, die dan vertaald worden in mogelijke houvasten voor de praktijk. De gehanteerde terminologie is consequent en eenvormig, maar is wel gericht op professionelen. De verschillende teksten kunnen als werkteksten gebruikt worden in het kader van teambegeleiding, opleiding en consulentenwerking. Per hoofdstuk is er een degelijke bibliografie met doorverwijzingen naar interessante en recente webpagina's. Verder zijn er veel praktijkvoorbeelden in grijze kaders en een aantal schema's. De lay-out is ruim, maar door het gebruik van een schreefloze letter oogt de tekst wel wat druk. © NBD Biblion
Keywords: Gehechtheidsrelatie ; mentaal gehandicapten