Taakgerichte hulpverlening in sociaal werk - Jagt, Nel, ....-; Jagt, Lou, ....- (Houten : Bohn Stafleu Van Loghum, 2015)
Taakgerichte hulpverlening (TGH) is een bekend begrip voor maatschappelijk werkers die in de laatste decennia zijn opgeleid. TGH is een methodiek van maatschappelijk werk, of liever van sociaal werk. De internationale herkomst ervan garandeert dat ook andere dan maatschappelijk werkers ervan kunnen profiteren: de jeugdwerker, de reclasseringswerker, de sociaal pedagogische werker, de buurtwerker, de opvangwerker, de pedagogische werker, de gezinswerker en zo meer. Met TGH heeft u een instrument in handen dat in vaak complexe hulpverleningssituaties houvast en structuur biedt, ook aan cliënten en derden. Trefwoorden zijn: activerend, kortdurend, systeemgericht, termijngebonden, partnerschap. Werker en cliënt spannen zich samen in voor het verlichten van een specifiek probleem, waarvoor zij beiden ‘taken' verrichten. De nadruk ligt op de taken van de cliënt, en een groot deel van de hulpverleningsgesprekken is gericht op het helpen voorbereiden van en motiveren tot cliënttaken. Dit met het oog op zowel probleemverlichting als empowerment van de cliënt. Het boek is geschreven voor studenten van voltijd- en deeltijdopleidingen sociaal werk maar ook voor sociaal werkers in de praktijk.