De rede van kinderen : cognitieve vaardigheidstraining - Vandormael, Jan, ....-; Coolen, Jolanda, ....- (Antwerpen : Garant, 2006)
In een Vlaamse-Nederlandse samenwerking wordt een kortdurende cognitieve vaardigheidstraining gepresenteerd voor kinderen met psychische problemen in de leeftijdsklasse acht tot twaalf jaar. Het interventieprogramma, gebaseerd op de cognitieve gedragstherapie, is geschikt voor kinderen met een negatief zelfbeeld, concentratiestoornissen, chaotisch, impulsief en/of teruggetrokken gedrag. De trainingsmethode leert hun op een speelse en creatieve manier beter te denken, alsook te luisteren naar elkaar, standpunten in te nemen, om te gaan met kritiek en conflicten. Het therapieprogramma wordt eerst theoretisch gekaderd en dan volledig uitgeschreven zodat de therapeut er direct mee aan de slag kan. De tien 'zittingen' worden in de vorm van een reis naar imaginaire landen gegoten (bijvoorbeeld het land van de kunsten, van de oordelen etc.). Structuur, achtergronden, voorbereidingen, verhalen en tabellen worden duidelijk gepresenteerd en een bijlage bevat het werkmateriaal (zie ook het werkboek* dat bij dit boek hoort). Goed vormgegeven, met onder meer een mauve letter. Voorkennis van de cognitieve gedragstherapie is nuttig, maar niet noodzakelijk. © NBD Biblion
Beschrijving van kortdurende cognitieve vaardigheidstraining voor kinderen van acht tot twaalf jaar met psychische problemen.
Keywords: Cognitieve gedragstherapie ; kinderen