Gehechtheidsstrategieën van zeer problematische jongeren : onderzoek, diagnostiek en methodiek - Schuengel, Carlo, ....- (Amsterdam : SWP, 2006)
Het onderzoek Gehechtheidsstrategieën is gehouden op de O.G. Heldringstichting te Zetten, een justitiële behandelinrichting. Het onderzoek werd gedaan door deskundigen van de instelling zelf en wetenschappers van de universiteit van Leiden en de Vrije Universiteit. Er is een wetenschappelijk onderzoekverslag gepubliceerd met grote waarde voor de behandelingspraktijk in de inrichting zelf en ook voor de nazorg. Het onderzoek is helder beschreven; de wetenschappelijke onderzoekmethodiek is doorzichtig, de conclusies helder geformuleerd. De maatschappelijke en orthopedagogische waarde is belangrijk. In het eerste deel wordt melding gemaakt van de verkregen inzichten, het theoretisch kader wordt uiteengezet; in hoofdstuk 2 volgen de onderzoekresultaten en in hoofdstuk 3 volgen de aanbevelingen en conclusies. De behandeling komt in hoofdstuk 5 aan de orde en vindt een vervolg in hoofdstuk 6. Het gaat over gehechtheid bij jongeren die in de behandelinrichting zijn opgenomen. Ze hebben in hun jaren van opgroeien zich moeilijk of in het geheel niet kunnen hechten aan vertrouwenspersonen in hun omgeving. De gevolgen voor hun later leven kunnen geweldsincidenten, vluchtgedrag en ander probleemgedrag zijn. Deze grondleggende studie is bestemd voor werkers bij justitie en in de zorg. © NBD Biblion
Keywords: Gedragsstoornissen ; jongeren