Hechtingsproblemen bij kinderen - Thoomes-Vreugdenhil, Anniek, ....- (Houten : LannooCampus, 2012)
De auteur, klinisch psychologe en psychotherapeute, bespreekt in dit boek zowel hechtingsproblemen als hechtingsstoornissen. Ze hanteert een eigen indeling op basis van observaties in de praktijk: ze onderscheidt 'hechtingsgestoorde' en 'relationeel gestoorde' kinderen. Aan de hand van vele casussen en sprekende voorbeelden verduidelijkt de auteur op een wetenschappelijke maar eenvoudige manier deze problematiek. Ze belicht het ontstaan van problematische gehechtheid, beschrijft de diagnose, gevolgen, reactie enzovoort. De auteur slaagt erin te boeien, ondanks de ingewikkelde materie. Ouders, leerkrachten en opvoeders vinden in dit boek bruikbare tips die gestoeld zijn op enerzijds praktijkervaringen en anderzijds op wetenschappelijk onderzoek. Het boek wordt besloten met een literatuurlijst, een adressenlijst voor zowel Vlaanderen als Nederland en een verklarende lijst van moeilijke begrippen. Een waardevol boek voor iedereen die werkt, omgaat of te maken krijgt met kinderen met hechtingsproblemen. Kleurendruk, verlucht met zwart-witfoto's en illustraties. Met voetnoten. © NBD Biblion
Wat is gehechtheid? Wanneer is het problematisch? Welke gevolgen heeft problematische gehechtheid voor het kind en zijn omgeving? Hoe ga je als ouder of leerkracht om met zo'n kind? Welke behandelmethoden zijn er? Waar kun je terecht voor verdere informatie over dit onderwerp?
Keywords: Hechtingsstoornissen