Oppositioneel en opstandig gedrag in het voortgezet onderwijs - Borst, Mark, ....- (Antwerpen : Garant, 2008)
DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) is de standaard voor de beschrijving van psychische ziekten, maar een leek of een leerkracht heeft toch behoefte aan wat meer uitleg en begeleiding. Borst en zijn collega's behandelen in hun boekje wat de titel belooft: oppositioneel en opstandig gedrag (ODD) in het voortgezet onderwijs, een van de vele stoornissen waaraan jongeren tegenwoordig ? blijkbaar in groeiende mate ? lijden. Leerkrachten en leerlingen zijn onvoldoende beslagen in probleemoplossend denken om tot een voor alle partijen leefbare situatie te komen. Beide groepen moeten daarom werk maken van het leren sturen van "fout" gedrag, zodat de "vuilnisbakklassen" verdwijnen.
Keywords: Buitengewoon onderwijs