De winnende dialoog : het FOCS-model voor professionele gespreksvoering - Benedict, Thomas, ....- (Amsterdam : Business Contact, 2006)
De bereidheid waarmee mensen geloven wat een ander vertelt, waarmee ze hem vertrouwen en respecteren, is afhankelijk van de manier van communiceren. Het optreden in het directe contact met anderen is bepalend voor succes. Die communicatie kan je leren. Dat stelt Thomas Benedict, die met dit boek een raamwerk biedt waarmee mensen naar eigen inzicht structuur kunnen brengen in gesprekken om ze tot een goed einde te brengen. Uiteraard bestaan er al vele handboeken voor goede communicatie. Volgens Benedict volstaan ze niet. Vaak hebben ze immers geen oog voor veranderingen in de communicatie en voor de consequenties daarvan op het gesprek, omdat het in wezen statische modellen zijn. Het FOCS-model (Flexible Oral Communication System) moet het verschil maken. Het doel van het model is om verbinding te maken tussen verschillende gesprekssituaties. Dat moet de communicator toelaten om adequaat te reageren op veranderende situaties. Bovendien moet hij daarmee ook zelf vorm kunnen geven aan veranderingen. Werken met FOCS betekent dat de gesprekspartner op basis van de specifieke situatie en zijn eigen inzicht zelf een toepasselijke gespreksstructuur bedenkt. Op die manier kan men de eigen doelen en de ander beter inschatten, om zo tot verantwoorde keuzes te komen. Het model geeft inzicht in de verschillende interactieniveaus en biedt duidelijke kaders en adviezen.