De Griekse oudheid : een BBC-serie - Sooke, Alastair, ....- (Amsterdam : B Motion, 2015)
Thema-dvd - In drie afleveringen geeft de kunstkenner Alastair Sooke een persoonlijke kijk op de Griekse kunst. 'Het tijdperk van de helden' toont hoe de Griekse cultuur ontstond uit een aantal losse koninkrijkjes. Mythe en geschiedenis lopen er door elkaar. We reizen van Kreta naar Santorini en Mycene. Reeds in deze periode waren de Grieken op zoek naar symmetrie en ontwikkelden zij een passie voor de mythologie en het menselijke lichaam. In 'De klassieke revolutie' zien we hoe de Griekse kunst in enkele decennia een belangrijke stap voorwaarts zette. De schoonheid van het naakte lichaam speelt er een centrale rol. 'De lange schaduw' toont de invloed die de Griekse kunst op de latere kunst heeft uitgeoefend. Sooke bewijst dit aan de hand van vijf kunstwerken: de Aphrodite van Cnidus, de Laocoön, de Hamilton vazen, de bronzen paarden van de San Marco en Discobolus (discuswerper). Boeiend is bijvoorbeeld om te zien dat Hitler een bewondering koesterde voor de Discobolus, omdat die beantwoordde aan zijn opvattingen over het zuivere ras. Een boeiende BBC-serie, gestoffeerd met veel voorbeelden.