Ik weet niet waarom - Knops, Jan, ....- (Brugge : Die Keure, 2012)
‘Ik weet niet waarom' ontstond na verschillende sessies ‘praktisch filosoferen' met kinderen uit het SOS Kinderdorp Chantevent en het Simbahuis. Daarbij stond de betekenis die kinderen aan familie geven centraal. Auteur Jan Knops: “In totaal zijn er 34 kinderen uit het kinderdorp en 5 kinderen uit het Simbahuis betrokken geweest bij het project. We hebben ze ingedeeld in 4 leeftijdsgroepen en met elke groep 3 sessies ‘praktisch filosoferen' georganiseerd. Aan de hand van vragen over familie maar ook over vriendschap, liefde en geluk onderzochten we dit thema. Samen met mede-auteur Inge Duytschaever herwerkte ik de dialogen van de kinderen tot monologen. Het zijn hun woorden en hun gevoelens. Rechttoe rechtaan. Fotograaf Cuny Janssen zorgde dan weer voor de portretten van de kinderen.” “Wat mij het meest heeft verrast, was de innerlijke kracht van de kinderen”, zegt Jan Knops. “Het zijn zelfbewuste kinderen die een eigen mening hebben en die absoluut niet in een slachtofferrol zitten. Ze bepalen zelf hoe ze omgaan met hun situatie en of ze bijvoorbeeld wel of niet kwaad zijn op hun ouders. Zij zijn eerder realisten dan idealisten, ze weten heel goed waar ze naartoe willen in hun leven. Het zijn moedige kinderen.”
Een uitgave van Initia
Keywords: Jeugdzorg