Positieve psychologie van arbeid en organisatie - Steensma, Herman, ....- (Amsterdam : Boom, 2017)
Dankzij de bloei van positieve psychologie is er een vollediger beeld ontstaan van mensen, groepen, en sociale instituties. Eerder was er immers vooral oog voor de negatieve kant van psychologische dimensies. Positieve psychologie van arbeid en organisatie laat zien welke waarde positieve psychologie heeft in de praktijk; deze invalshoek helpt mensen, groepen en organisaties om zich te ontwikkelen. Positieve psychologie van arbeid en organisatie neemt je mee in de nieuwe inzichten van de positieve psychologie en wat die betekenen voor toekomstige coaches en consultants van mensen en organisaties. Het boek geeft je een goed en systematisch overzicht van de belangrijkste theorieën, methoden, instrumenten en interventies die je kunt toepassen in organisaties. Ook ga je zien hoe en waarom deze interventies ervoor zorgen dat medewerkers, hun leidinggevenden en de organisaties beter gaan functioneren. Uniek aan dit boek is dat het overzicht biedt van de sterke en zwakke punten van de belangrijkste theorieën en modellen. Beschikbare meetinstrumenten worden overzichtelijk gepresenteerd per hoofdstuk. Er staan praktijkvoorbeelden in die de toepassingsmogelijkheden in organisaties duidelijk maken. Je leert de nieuwste theoretische inzichten toepassen met bruikbare tools. De duidelijke samenhang tussen kenmerken van personen, werk- en organisatiestructuren, management- en ontwikkelingsprocessen wordt in het boek getoond. Het boek is bedoeld voor wo- en hbo-studenten Human Resource Management en Toegepaste psychologie. Daarnaast is het geschikt voor studenten Bedrijfskunde en Management, economie en recht. De auteur Herman Steensma is hoofddocent organisatiepsychologie aan de Universiteit Leiden. Hij schreef een groot aantal boeken en artikelen. Zijn expertise is onder andere leiderschap & management, kwaliteit van arbeid en organisatie, groepsdynamica, arbeid en gezondheid en positieve psychologie.