Rapporteren in de hulp- en dienstverlening - ter Horst, Judith, ....- (Bussum : Coutinho, 2015)
Hulp- en dienstverleners moeten regelmatig rapporteren. Overdrachtsrapportages, voortgangsrapportages en adviesrapportages horen voor de meeste sociaal werkers bij hun dagelijks werk. Daarnaast komt het steeds vaker voor dat zij hun werk moeten verantwoorden aan subsidiegevers. Een goed rapport is dan ook het visitekaartje van de schrijver, van de organisatie die hij vertegenwoordigt en van de beroepsgroep hulp- en dienstverleners als geheel. iRapporteren in de hulp- en dienstverlening/i is een praktisch boek dat gezien kan worden als een aanvulling op het vak methodiek. In dit boek staat schrijven centraal. Schrijven over de cliënt, schrijven in het belang van de cliënt en vooral: zuiver, zorgvuldig en helder formuleren. Het geeft heldere richtlijnen voor het uit elkaar houden van feiten, interpretaties en meningen. Aan de hand van realistische casussen uit de beroepspraktijk, gekoppeld aan opdrachten, concrete schrijfadviezen en praktische tips, biedt dit boek werkbare handvatten voor schrijven in het sociaal agogisch werk. Het boek is daarmee een uitstekende voorbereiding op de schrijftaak waar hulp- en dienstverleners mee te maken krijgen.