Preventie - Mares, Marleen, ....-; Roelofs, Pepijn, ....- (Amsterdam : Boom Lemma, 2015)
Deze uitgave in de reeks ZorgBasics belicht verschillende aspecten van preventie, gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Vanuit een maatschappelijk perspectief, theoretische achtergronden en voorbeelden uit de praktijk wordt het 'preventieveld' geschetst. Waarom gedragen mensen zich zoals ze zich gedragen? Voor professionals die (gezond) gedrag willen beïnvloeden biedt deze uitgave handvatten om een weg te vinden in deze complexe materie. In het eerste hoofdstuk worden de doelen van preventie beschreven, definities gegeven en maatschappelijke ontwikkelingen benoemd. Hoofdstuk twee gaat in op gedragsverandering, gezondheidsvoorlichting/health promotion. In het derde hoofdstuk worden een aantal voorbeelden van preventie in de praktijk beschreven. In het vierde en laatste hoofdstuk worden tips en hulpmiddelen geboden om zelf aan de slag te gaan met het bevorderen van gezond gedrag. De puntsgewijze opzet maakt het eenvoudig om verdieping te zoeken via de geciteerde bronnen. De ZorgBasics zijn geschreven voor studenten die een gezondheidszorgopleiding volgen in het HBO en voor professionals in de zorg. De nadruk ligt op de basisvakken die worden gegeven in de eerste studiejaren en de beroepscompetenties die tijdens de eerste fase van de opleiding behaald moeten worden.