Praten met kinderen - Vandebriel, Piet, ....- (Leuven : Acco, 2017)
Gericht praten met kinderen is geen gemakkelijke opdracht. Het is een probleem waarmee leerkrachten en therapeuten dagelijks geconfronteerd worden. De auteur van dit boek, die zelf kinder- en jeugdpsychiater is, wil een leidraad aanbieden om op een deskundige wijze gesprekken te voeren met kinderen. Aan de hand van concrete voorbeelden uit onder meer zijn eigen praktijk loodst hij de lezer door deze materie. Het boek is opgebouwd rond drie centrale thema's. Eerst geeft de auteur een overzicht van de verschillen tussen kinderen en volwassenen. Hieraan koppelt hij in een tweede thema de voorwaarden die vervuld moeten worden om tot een goed gesprek te komen. Het derde (praktisch georiënteerde) thema gaat verder in op hoe een gesprek met een kind het beste verloopt. De auteur is erin geslaagd om op een heldere, niet moraliserende, maar toch zeer kritische wijze aan te tonen dat een gesprek met een kind op een correcte en constructieve wijze kan gebeuren. Dit boek is duidelijk bedoeld voor al wie professioneel met kinderen praat, maar kan ook voor ouders verhelderend zijn. Verlucht met kaders en figuren. © NBD Biblion
Leidraad voor leerkrachten en professionele hulpverleners.
Keywords: Communicatie ; kinderen