Sociale psychologie : een inleiding - Craeynest, Pol, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Deze inleiding tot de sociale psychologie is geschreven voor hogeschoolstudenten maar dankzij de vlotte schrijfstijl en duidelijke taal is het boek voor iedereen toegankelijk. Om theoretische inzichten uit te leggen, beschrijven de auteurs telkens een onderzoek dat nadien geïntegreerd wordt in de tekst. Voortdurend krijg je praktische toepassingen waardoor de theorie niet alleen verduidelijkt wordt, maar waardoor je ze ook gemakkelijker kan onthouden. In de inleiding maken we kennis met verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek aan de hand van het gevangenisexperiment van Zimbardo. De proefpersonen werden ingedeeld in twee groepen. De ene groep werd gedurende twee weken in een nagebootste gevangenis opgesloten en de andere groep [lees meer] speelde de bewakers. De onderzoekers wilden nagaan wat kwalijk gedrag van bewakers en gevangenen uitlokt en hoe je daar iets aan kunt doen. De proefpersonen wisten dat bij aanvang van het onderzoek niet. De situatie is echter uit de hand gelopen en men heeft het experiment na zes dagen moeten stoppen. Nadat de auteurs het experiment grondig uitgelegd hebben, koppelen ze het aan verschillende onderzoeksmethoden. Vanaf nu is de stijl van het boek bepaald.
Studieboek voor het hoger onderwijs. - Met digitale extra's.