Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen : een praktisch handboek voor het basisonderwijs - Coppens, Leony, ....-; Schneijderberg, Marthe, ....-; Van Kregten, Carina, ....- (Amsterdam : SWP, 2016)
Kinderen uit gezinnen waar onvoldoende steun en veiligheid is, vertonen op school vaak gedragsproblemen, waardoor het voor leerkrachten lastig is hen te bereiken of met hen om te gaan. Door de komst van vluchtelingen groeit dit aantal snel en leerkrachten zijn hier nauwelijks op voorbereid. In dit boek wordt de combinatie gezocht van theorie (wat is een trauma, soorten, gevolgen, invloed op leren en ontwikkeling etc.) en praktijk (her- en erkennen van trauma, ondersteuning bij het leren, relatie opbouwen, opbouwen samenwerking, ook met ouders etc.). Door de inhoud op te hangen aan herkenbare praktijkvoorbeelden kunnen leerkrachten de problematiek herkennen en na het lezen van dit boek meer zelfvertrouwen hebben om deze kinderen (nog) beter te begeleiden. De teksten zijn niet moeilijk, de inhoud erg actueel. Omdat er voortdurend samenvattingen worden gegeven, bouwt de inhoud zich als vanzelf logisch op. De gebruikte werkbladen en bijlages zijn gratis van de site van de uitgever te downloaden. Een boek dat thuishoort op iedere (basis)school. © NBD Biblion
Combinatie van uitleg over de theorie en uitleg over hoe met gedragsproblemen als gevolg van traumatische ervaringen om te gaan in de praktijk aan de hand van herkenbare voorbeelden.
Keywords: Trauma's ; kinderen ; Gedragsstoornissen ; onderwijs