De kern van participatief actieonderzoek - Migchelbrink, Ferdie, 1951-2019 (Amsterdam : SWP, 2016)
Actieonderzoek is bezig aan een opmars. Steeds vaker kiezen professionals in zorg, welzijn, wonen, onderwijs en HRM ervoor om zelf met actieonderzoek aan de slag te gaan. De "Kern van participatief actieonderzoek" biedt deze professionals, of zij die dit willen worden, een beproefd model voor het doen van actieonderzoek. ActieonderzoekActieonderzoekers richten zich al meer dan veertig jaar op maatschappelijk relevante thema's. Actieonderzoek is een methode die is ontstaan vanuit de wens naar dienstbaar onderzoek voor maatschappij en beroepspraktijk. Actieonderzoek is onderzoek waarbij het gaat om de participatieve creatie van kennis én actie. In tegenstelling tot 'traditioneel' onderzoek dat alleen een kennisdoel heeft, leidt actieonderzoek ook tot verandering. Actieonderzoek is participatief onderzoek. Actieonderzoekers werken actief samen met de deelnemers. Zij beschikken door het actieonderzoek over meer inzicht in hun doen en laten in bepaalde situaties en tegelijkertijd over kennis voor het verbeteren van hun handelen. Ontstaan boekDit nieuwe boek is ontstaan uit de onderwijs- en onderzoekspraktijk met het vorige boek "(Actieonderzoek voor professionals in zorg en welzijn)". In dit boek zijn de ervaringen van de auteur, zijn collega's en die van honderden studenten en onderzoekers verwerkt. Het boek sluit aan bij de actuele ontwikkelingen in actieonderzoek en neemt een duidelijk standpunt in over wat actieonderzoek is. Het is een compleet en praktisch boek meteen geschikt voor actieonderzoek door studenten en professionals in hun beroepspraktijk.
Keywords: Gezondheidszorg ; sociaalwetenschappelijk onderzoek ; Sociale welzijnszorg