Klinische hematologie - Boogaerts, Marc, ....-; Verhoef, Gregor, ....- (Leuven : LannooCampus, 2017)
Het basiswerk hematologie, complete update Dit volledig vernieuwde handboek is bedoeld als inleiding tot de klinische hematologie. Op basis van de richtlijnen van 'evidence based medicine' bundelt dit boek de ontwikkelingen in de hematologie van de afgelopen decennia. Tegelijk licht het een tip van de sluier van meer experimentele benaderingen en mogelijke toekomstscenario's in het onderzoek. Alle relevante aspecten van de volwassen en pediatrische klinische hematologie komen aan bod: van aangeboren of erfelijke afwijkingen van het bloed en beenmerg, over ijzer- en vitaminetekorten, naar meer kwaadaardige stoornissen zoals leukemieën, lymfeklierkankers en myelomen. Bovendien schenkt het boek aandacht aan diagnostische technieken, moleculaire en cytogenetische aspecten, klinische transfusie, stollingsstoornissen, stamceltransplantatie en verpleegkundige aspecten van de zorg rondom de hematologische patiënt. Klinische hematologie is geschikt voor studenten in de opleidingen geneeskunde of beginnende specialisatie, biomedische wetenschappen, verpleegkunde, medische laboratoriumtechnologie en andere paramedische richtingen. Ook huisartsen, patiënten, gezondheidswerkers en eenvoudigweg iedereen met interesse voor bloedziekten en de behandeling ervan kunnen er gebruik van maken.
Keywords: Hematologie