Effectief en affectief lesgeven aan pubers : verdieping van pedagogische vaardigheden voor docent en mentor - Van Essen, Ingrid, ....-; Nelis, Huub, ....- (Houten : LannooCampus, 2014)
Bij lesgeven aan pubers zijn communicatie en gespreksvoering van groot belang voor de relatie tussen leerling en leerkracht. De auteur hanteert een driedeling in dit inspirerende werkboek. In het eerste deel wijdt ze zes hoofdstukken aan de situatie van de puber, de puber in school en aan geschikte vormen van gespreksvoering. Door praktijkvoorbeelden en dialogen uit de sfeer van de leerlingbegeleiding wordt dit helder. Het tweede deel bestaat uit vijf meer theoretische hoofdstukken over persoonlijke ontwikkeling, groepsdynamica en weerstand van groep of individu. In het derde deel worden werkvormen beschreven die een leerkracht kan gebruiken. De bijbehorende werkbladen (voor vijftien activiteiten) zijn als download op de site van de uitgever beschikbaar. Een bijlage met literatuur en een lijstje met aanvullend lesmateriaal vult dit nog aan, waardoor leerkrachten in het voortgezet onderwijs over direct bruikbaar materiaal kunnen beschikken. Een uitstekend boek dat in een lacune voorziet. © NBD Biblion
Help pubers bij het vinden van hun eigen identiteit Pubergedrag is slechts het topje van de puberijsberg. Onder de waterlijn liggen gevoelens, behoeften, kwaliteiten en talenten. Dit boek leert docenten hoe ze jongeren kunnen helpen die te herkennen en zo wezenlijk contact te maken. Naast heldere theorie en veel voorbeelden en oefeningen biedt het een volledige werkmethode voor de (mentor)lessen. Scholieren groeien op in een heel andere wereld dan de generaties voor hen. Van docenten vereist dit een ander soort vaardigheden. Effectief en affectief lesgeven aan pubers gaat over de affectieve, 'zachte' kant van het onderwijs en geeft een antwoord op vragen als: hoe zorg ik ervoor dat de jongere zich gezien en veilig voelt? Hoe kan ik hem inspireren en motiveren? Hoe help ik hem met problemen?
Keywords: Communicatie ; onderwijs - Puberteit - Secundair onderwijs ; didactiek