Werkhouding bij kleuters : toegepast in de klas en thuis - Timmerman, Kaat, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
Kaat Timmerman heeft al heel wat gepubliceerd over werkhouding en werkhoudingsproblemen bij kinderen. Onder werkhouding verstaat ze het gedrag dat een persoon stelt terwijl hij of zij een opdracht uitvoert. Timmerman brengt in Werkhouding bij kleuters een kant-en-klare methode om kleuters een goede werkhouding aan te leren. In vorige publicaties baseerde de auteur zich vooral op de zelfinstructiemethode van Meichenbaum. De zogenaamde beertjesaanpak met vier fasen (Wat moet ik doen? Hoe ga ik het doen? Ik voer de opdracht uit en ik controleer of ik alles heb goed gedaan). Maar na vele observaties kwam ze tot de conclusie dat het werken met de vier beertjes voor kleuters eigenlijk niet zo evident is. Ze kwam tot de conclusie dat een kleuter [lees meer] vaak al afhaakte bij de tweede fase, waarbij gevraagd wordt te denken op mentaal niveau en te verwoorden in welke stappen het zou gaan werken. De methode die de auteur daarna ontwikkelde, is opgebouwd uit vijf grote blokken met telkens een aantal vaardigheden die op een speelse wijze worden aangeleerd. In totaal komen er een twaalftal vaardigheden aan bod die telkens worden geformuleerd in de ik-vorm. Zo gaat het over: ik zit stil, zwijg, steek mijn vinger op, kijk goed, luister goed, verken de opdracht, werk systematisch, maak mijn taakje nauwkeurig af, kijk mijn werk na, ik papegaai en ik oefen mijn geheugen. Aan de hand van zeer concrete stappenplannen bij elk van de aangeboden vaardigheden, wordt bijna letterlijk voorgezegd wat een kleuterleidster als instructies moet geven tijdens de activiteiten. Op zich is dit goed, maar toch schuilt hierin een gevaar dat kleuterleidsters zo gebonden zijn of worden aan de letterlijke vraagstellingen waardoor hun creatieve inbreng in het gevaar kan komen of zelfs kan verloren gaan, en dit zou spijtig zijn. Verder bevat het boek veel bruikbare en concreet toepasbare tips voor de ouders thuis.
Blok 5: Geheugen en geheugenstrategie
Bevat literatuurlijst
Keywords: Pedagogiek en onderwijskunde -- Moderne schoolsystemen