Passend voortgezet onderwijs : pedagogisch vakmanschap in de klas - Mol, Peter, ....- (Houten : LannooCampus, 2016)
In deze reeks ligt de focus dit keer op 'Passend voortgezet onderwijs', met als ondertitel: 'pedagogisch vakmanschap'. Welk ervaringsverhaal je in dit praktijkboek ook leest, welk theoretisch concept de auteur ook deelt, de kern is steeds dezelfde: leraar, leer je leerling én wat hij nodig heeft kennen, erkennen en herkennen; hij is immers een puber die op weg is een evenwichtige volwassene te worden! Met dat doel schetst de bevlogen auteur, onderwijsexpert, een 'variatie aan vakmanschap' om in te zetten: pedagogisch tact, flexibiliteit, humor, opbouwen van relatie, gedrag in de context zien, zelfreflectie en doelgerichte zelfevaluatie én vertrouwen hebben. Als het lukt om 'leerling – ouders – leraar – collega('s)' te verenigen in een proces dat gericht is op deze zich ontwikkelende mens, is er sprake van het gewenste samen onderwijzen. Herkenbaar, vlot en toegankelijk geschreven. Met voorwoord, literatuurlijst en informatie over de auteur. Voor iedereen die met pubers werkt 'een hoopvol hart onder de professionele riem' in tijden van roerige onderwijsveranderingen. © NBD Biblion
Schets van een aantal elementen van vakmanschap dat een leerkracht kan inzetten om leerlingen optimaal te begeleiden.
Keywords: Leraren ; professionalisering - Gedragsstoornissen ; onderwijs