Anders evalueren : assessment in de onderwijspraktijk. - Dochy, Filip J. R. C., 1958-; Janssens, Steven, ....-; Schelfhout, Wouter, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
In het onderwijs is een duidelijke kentering gaande en men is op zoek naar nieuwe alternatieve vormen van onderwijs. Daarbij staat vooral het ontwikkelings- en leerproces van de jongere zelf centraal. Daarbij ook vaardigheden als: samenwerkend leren, leren nadenken, zoeken van oplossingsstrategieën. Het is logisch dat bij die nieuwe vormen van onderwijzen ook nieuwe vormen van evaluatie horen. Deze publicatie is vanuit die behoefte samengesteld en geeft een overzicht van alternatieven die daarbij aansluiten. In dit praktische boek komen onder andere aan de orde: assessment, de verschillende soorten van assessment en het geven van feedback. Bij elk onderdeel wordt steeds beschreven: wat is het? Welke vormen onderscheiden we? Praktische voorbeelden. Het portfolio wordt beschouwd als een onderdeel van een assessment. Uiteraard is er ook aandacht voor ouders en de wijze waarop je ouders kunt betrekken bij deze vormen van evaluatie. Aan deze publicatie is een website verbonden, waar men de formulieren kan downloaden. Gericht op basisonderwijs, voortgezet en hoger onderwijs. Het boek voorziet in een behoefte, omdat het nogal eens zoeken is naar praktische informatie over dit onderwerp. © NBD Biblion
I. ASSESSMENT, HOE BEGIN JE ERAAN? 1. Wat ga je evalueren 2. Waarom wil je evalueren 3. Wie evalueert? 4. Hoe verloopt de evaluatie? II. SOORTEN ASSESSMENT 1. Vaardighedenassessment 2. Overall-toetsen 3. Authentieke assessment 4. Portfolio 5. Self-assessment 6. Peers assessment 7. Co-assessment 8. Hoe geef je eens core bij self-,peer en co-assessment? 9. Overkoepelende conclusie III. FEEDBACK 1. Mondelinge feed-back terwijl de klas aan het werk is 2. Het geven van punten 3. Ouders op de hoogte brengen IV. SLOTBESCHOUWINGEN: WERK-EN TIJDSDRUK 1. Assessment ontwerp 2. Ondersteunen van leerlingen 3. Verbeteren van opdrachten 4. Feedback aan leerlingen 5. Administratie
Handboek met beschrijvingen van alternatieve vormen van evaluatie in het lager, voortgezet en hoger onderwijs.
Keywords: Assessment; hoger onderwijs; Evaluatie: onderwijs; Evaluatietechnieken -- Hoger onderwijs; Evaluatietechnieken -- Onderwijs; Evalueren; Onderwijskunde