Creatief in de klas met natuurwetenschappen : de leraar als hefboom voor een originele aanpak - Merckx, Bea, ....-; De Lange, Jan, ....-; Remerie, Thomas, 1976-; Devlieger, Kirsten, 1984- (Gent : Academia Press, 2016)
Creativiteit is doelgerichte verbeeldingskracht. Out of the box-denken is daarbij het halve werk. Voor wie creatief is, is exacte wetenschap een krachtig middel. Albert Einstein was zonder creativiteit niet tot de relativiteitstheorie gekomen. Creativiteit is dan ook één van de belangrijkste fundamenten van de natuurwetenschap. Dit boek toont leerkrachten hoe creativiteit geïmplementeerd kan worden in het onderwijs. Door leerlingen creatief te leren omgaan met natuurwetenschappen, krijgen ze meer interesse in het vak. Bovendien ontwikkelen ze hun creatief vermogen, wat voor de rest van hun leven een belangrijke vaardigheid is. Enkele specifieke cases en concrete voorbeelden maken het voor de leerkracht eenvoudig om creativiteit in de lessen aan te moedigen en te ontwikkelen. Met wetenschappelijk onderbouwd bewijs tonen de auteurs hoe creativiteit gemeten en geëvalueerd kan worden, om zo uiteindelijk optimaal door te groeien naar een creatieve klas.
Keywords: Natuurwetenschappen ; secundair onderwijs ; didactiek