DoodGewoon : kinderen begeleiden bij rouw : voor leerkrachten, hulpverleners en ouders - Scaut, Lies, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
Rouw en dood bespreekbaar voor kinderen Hoe gaan kinderen om met afscheid en verdriet? Hoe praten we met hen over een overlijden? Hoe help je kinderen in hun rouwproces? Voor het eerst moeten omgaan met de dood van familieleden of vrienden is een bepalende ervaring in het opgroeien van een kind. Bovendien is het vaak erg moeilijk voor leerkrachten, hulpverleners en ouders om te weten wat er juist omgaat in het hoofd van een rouwend kind. DoodGewoon biedt waardevolle inzichten om kinderen te begeleiden bij het rouwproces, zowel voor de professional als voor ouders. Vanaf het moment van overlijden tot en met het eerste jaar na het verlies gaat het boek in op manieren om kinderen te betrekken bij speciale momenten. Dat gebeurt via een handige tijdslijn, waarbij elk betekenisvol moment in het jaar een kans biedt om het rouwproces te initiëren. DoodGewoon besteedt speciale aandacht voor de opvang op de school zelf. Aan de hand van tekeningen, creatieve opdrachten, visualisatie en verhaaltjes toont het boek hoe de spontane verwerking van kinderen er ondersteund kan worden.
Handreiking hoe je kinderen van verschillende leeftijden kunt helpen in hun rouwproces. De auteur is maatschappelijk werkster en psychotherapeute in het Vlaams Centrum voor Psychotherapie en gespecialiseerd in de verwerking van chronische en complexe traumatiserende ervaringen, verlieservaringen en dissociatieve stoornissen. Dit boek is geschreven vanuit het besef en de ervaring dat de wijze waarop een kind leert om te gaan met de dood van een familielid of vriend sterk meebepaalt of het goed opgroeit. Wat gaat er om in de hoofden van rouwende kinderen van diverse leeftijden en hoe kun je hen begeleiden bij het rouwproces? Aan de hand van vele tekeningen, creatieve opdrachten, visualisaties, verhaaltjes en een 'jaartijdlijn' wordt inzichtelijk gemaakt hoe de eigen verwerking van kinderen kan worden ondersteund. Daarbij aandacht voor (niet-)godsdienstige rituelen en visies. Zie ook www.lannoo.be/doodgewoon. Een boek voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. © NBD Biblion
Keywords: Rouwproces ; kinderen