Samen schooluitval voorkomen : voor leraren en hulpverleners - Cole, Elke, 1991-; Sel, Katrien, 1989-; D'oosterlinck, Frank, 1962-; Vandevelde, Stijn, 1976- (Leuven : LannooCampus, 2015)
Sommige jongeren dreigen op een dusdanige wijze vast te lopen op de middelbare school dat een definitieve uitval voor hen dreigt. Al tien jaar begeleidt in België Tijdstap deze jongeren ter voorkoming van schooluitval. Kenmerken van Tijdstapwerking zijn o.a. jongeren tijdelijk in een andere omgeving brengen, werken aan reflectie, een actieplan maken, begeleidingsmogelijkheden creëren met een open houding van de begeleiders en, misschien wel het belangrijkste, samen handelen met alle actoren. Alle teksten zijn voorzien van concrete casussen en ervaringen van de actoren. Er zijn ook allerlei praktische werkmodellen in dit werkboek opgenomen. Voor leraren, hulpverleners en ouders biedt deze methodiek kansen om doodlopende schoolloopbanen nieuwe impulsen te geven. © NBD Biblion
1 op de 9 leerlingen maakt het middelbaar onderwijs niet af. Wat zijn de oorzaken en hoe kan dit opgevolgd worden? Een poging daartoe is 'tijdstap': een begeleidingsprogramma voor jongeren die problemen hebben op de middelbare school.
Keywords: Leerlingbegeleiding ; secundair onderwijs - Voortijdige schoolverlaters ; preventie - Schoolweigering - Spijbelen