Psychologie - Brysbaert, Marc, 1963- (Gent : Academia Press, 2016)
Hand- en leerboeken moeten regelmatig worden nagezien en bewerkt. Zo ook dit boek bestemd voor hogeschool of universiteit, zowel studenten als docenten. Het bestaat uit 18 hoofdstukken die grofweg in drie groepen kunnen worden ingedeeld. De biologie van gedrag en menselijke functies, naast de levensloop van de mens, intelligentie en persoonlijkheid, en ten slotte psychopathologie en psychotherapie, gezondheidspsychologie, sociale- en toegepaste psychologie. Een standaardindeling voor een overzicht van de psychologie, al merken we met de auteur op dat er bijzondere aandacht gaat naar disciplines die tegenwoordig opgang maken maar in vroegere leerboeken niet ten volle aandacht kregen, zoals de neurocognitieve wetenschap en gezondheidspsychologie. Aan het einde van elk hoofdstuk worden de besproken thema's nog eens belicht vanuit de drie mogelijke en noodzakelijke invalshoeken: de biologie, de eigen gedachten en overtuigingen, en de invloed van buitenaf. Op deze manier worden psychologische fenomenen in een juister en begripvoller kader geplaatst, daar immers duidelijk is dat het menselijk subject een som van deze factoren is. Standaard aanwezig zijn ook een personen- en trefwoordenregister, en een referentielijst. Bij dit leerboek horen, voor wie dat wenst, nog twee oefenboeken. Een met vragen, opnieuw per hoofdstuk, en een met de antwoorden. [Jan De Wit]
Jubileum editie 10 jaar - Inleidend studieboek op universitair niveau.
Keywords: Psychologie