Het kleine helpen : bouwen aan buurtnetwerken rond ouderen - Heylen, Leen, ....-; Lommelen, Liesbet, ....- (Brussel : Politeia, 2016)
Dit praktijkboek reikt concrete handvatten aan voor praktijkwerkers die de buurtnetwerken (= de sociale netwerken in de eigen woonomgeving) van sociaal geïsoleerde ouderen willen versterken. Onder deze brede omschrijving kunnen veel initiatieven schuilgaan. De grote gemeenschappelijke deler van deze initiatieven is het streven naar het bevorderen van onderlinge, wederzijdse steun in een straat, wijk, buurt of dorp onder sociaal geïsoleerde ouderen en andere buurtbewoners. Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk waarbij het zorgen voor sociaal geïsoleerde ouderen de doelstelling is, maar om het stimuleren van wederzijdse steun in een straat, wijk, dorp of stad. De doelstelling is sociaal geïsoleerde ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze in structureel isolement belanden. Dit door in te zetten op wat de ouderen graag doen en ze te betrekken in buurtnetwerken waar mensen elkaar steunen op verschillende vlakken. Van eens boodschappen doen, een broek verstellen, samen een wandeling maken, samen een spelnamiddag organiseren tot elkaar een luisterend oor bieden. Voor praktijkwerkers (en vrijwilligers) in zorg en welzijn: centrumleiders van lokale dienstencentra; seniorenconsulenten, ouderenbeleidscoördinatoren,…; sociaal werkers en beleidsmedewerkers van een OCMW of gemeente; opbouwwerkers; medewerkers van mutualiteiten, armoedeorganisaties,…; vrijwilligers die meewerken aan deze initiatieven; ...
Denk- en doeboek - VONK3@ThomasMore - met uitgewerkt draaiboek in deel 4