Ethisch ondernemen duurt het langst : handboek bedrijfsethiek - Van Onsem, Anne Marie, ....- (Gent : Academia Press, 2015)
Het is vandaag bon ton om het over ethisch ondernemen, duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord of betrokken ondernemen te hebben. Ook de term sociaal ondernemen heeft zijn intrede gedaan. Nochtans worden we voortdurend geconfronteerd met bedenkelijke praktijken (financiële en andere) in de bedrijfswereld. Deze gebeurtenissen werpen een schaduw over alle mooie principes en het geloof dat ethisch ondernemen ook succesvol kan zijn. Dit boek wil studenten confronteren met de economische, sociale en ecologische grenzen van onze samenleving. Het start met de verduidelijking van de termen filosofie en ethiek. Daarna wordt het gedachtegoed van een aantal belangrijke filosofen uit de Griekse oudheid, de middeleeuwen, de renaissance, de verlichting, de 20ste en 21ste eeuw besproken. Het tweede deel gaat over bedrijfsethiek, met inbegrip van maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam ondernemen, sociaal ondernemen en sociale economie. De drie belangrijkste ethische modellen uit de westerse zakenethiek worden toegelicht en tot slot wordt een stappenplan uitgewerkt om een ethische casus uit de bedrijfswereld te kunnen beoordelen. Aan de hand van actuele voorbeelden en cases wordt de inhoud geïllustreerd, daarnaast wordt er online aanvullende informatie aangeboden.
Keywords: Ethisch ondernemen