Handboek ADHD en comorbide stoornissen : alles over diagnose, beloop en behandeling - Buitelaar, Jan, ....-; Dolman, Constance (red.), ....- (Houten : LannooCampus, 2016)
Dit boek gaat over het vaak voorkomen van ADHD met andere aandoeningen of ziekten met ADHD (comorbiditeit). Om helder aangegeven redenen compliceert dit het stellen van een heldere diagnose en vaststelling van behandeling en begeleiding. Acht hoofdstukken behandelen elk zo een comorbiditeit en gaan in op de overwegingen voor wanneer welke behandelaanpak de meest adequate is. De ene redacteur is hoogleraar Kinder- en Jeugdpsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum St.-Radboud Nijmegen en hoofd van Karakter, expertisecentrum voor complexe kinder- en jeugdpsychiatrie. De ander is auteur en redactielid van de reeks 'Kinderpsychologie in praktijk' en oud-kinder- en jeugdpsychiater. Het boek bespreekt leerstoornissen, autismespectrumstoornissen (ASS), gedragsstoornissen (ODD, CD), tic-stoornissen, genetische stoornissen, motorische stoornissen (DCD) en verslaving. Een ook zeker belangrijk boek voor opvoeders die inzicht willen krijgen in de complexiteit van meerdere aandoeningen van de jongere generatie. © NBD Biblion
Negen topdeskundigen over ADHD en andere stoornissen Nieuw onderzoek laat zien dat ADHD vaak samen gaat met andere stoornissen. Dit maakt het stellen van de diagnose ADHD veel moeilijker en vraagt om een andere aanpak in de behandeling. In dit boek bespreken negen topdeskundigen, van verschillende Nederlandse universiteiten en GGZ-centra, welke comorbide stoornissen voorkomen bij ADHD. De laatste kennis uit de wetenschap komt voor het voetlicht en welke gevolgen dit heeft voor diagnostiek en behandeling. Aan de orde komen: leerstoornissen, autismespectrumstoornissen (ASS), gedragsstoornissen (ODD, CD), ticstoornissen, genetische stoornissen, motorische stoornissen (DCD) en verslaving.
Keywords: Ontwikkelingsstoornissen ; kinderen ; ADHD