Scanbaar schrijven : aandacht vangen van lezers met weinig tijd - Van Bogaert, Mark, ....- (Leuven : LannooCampus, 2016)
Do's en don'ts voor teksten met plakfactor Hoe kijkt uw lezer? Hoe leest uw kijker? En hoe trekt u uw lezer met weinig tijd toch uw tekst in? Scanbaar schrijven is een boek voor iedereen die teksten schrijft die rechtstreeks naar de lezer gaan, zonder dat er een professioneel vormgever aan te pas komt. Voor scholen, bedrijven, overheidsinstanties en verenigingen. In dit boek vindt u de basisregels om een tekst professioneler en lezersvriendelijker vorm te geven, ook met een eenvoudig tekstverwerkingsprogramma als Word. U ziet eerst hoe kranten het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maken. En dan hoe u de -methode (Koppen, Reliëf, Accenten, Navigatiestructuur en Tekstblokjes) toepast op uw eigen teksten: van memo tot cv, van e-mail tot vergaderverslag, van webtekst tot persbericht. Scanbaar schrijven leert u te kiezen voor een geschikt lettertype, voor goede illustraties, voor blikvangers die blijven hangen. En uiteindelijk voor het comfort van uw lezer.
Lezers hebben vaak weinig tijd, hoe trek je ze toch een tekst in? Sinds de populariteit van internet de kernvraag van elke schrijver. Want van informatierijkdom krijg je aandachtsarmoede. De basisregels om een tekst professioneler en lezersvriendelijker vorm te geven, zijn bekend: koppen, zapbare brokken, maar denk ook aan vormgeving: illustraties, ook tabellen en grafieken, het juiste lettertype (met tests) en tekstdesign. Het tweede deel gaat in op zeer verschillende tekstsoorten, van e-mails tot jaarverslagen en van boodschappenlijstjes tot misboekjes (!). Maar ook gewoon tijdschriftartikelen en presentaties. Met humor en vaart geschreven, breed toepasbaar, ook voor niet-professionals. De auteur won twee keer de Gouden Veer en schreef het succesvolle 'Met woorden verleiden'*. Hij is zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer. © NBD Biblion
Keywords: Schrijftechnieken