Bedrijfskunde - Buelens, Marc, 1949-; Knockaert, Mirjam, 1975-; Van Den Broeck, Herman, 1955- (Leuven : Lannoo, 2016)
Bedrijfskunde is misschien een wat pretentieuze titel voor een inleidend handboek in management en aanverwante domeinen. Alsof het al bij al beknopte boek ? 304 pagina's is naar studentennormen in elk geval een meevaller ? een volledig en voldoende diepgaand beeld kan schetsen van alle domeinen die van belang zijn voor de bedrijfsman of manager in spe. Dat is echter ook niet de betrachting van Marc Buelens en co, zo blijkt al snel. Wat wel de bedoeling is: een basis aanbieden die zich niet enkel richt op studenten (Mirjam Knockaert doceert het vak Bedrijfskunde aan eerstejaarsstudenten economie aan de Universiteit Gent), maar ook op wie in de praktijk staat. Daarbij probeert het boek de wel erg talrijke facetten van de actuele [lees meer] bedrijfsvoering te dekken en slaagt in dat opzet. Die sterkte is zoals bij elk basishandboek meteen ook de grote zwakte. Hoezeer de 'topexperts van de Universiteit Gent en de Vlerick Leuven Gent Managementschool' ook hun best doen: overzicht en diepgang verhouden zich tot elkaar als een kat tot water ? slechts in uitzonderlijke gevallen zijn ze verenigbaar. De auteurs trekken dan ook terecht de kaart van het overzicht: in vijftien afgemeten hoofdstukken worden de eerste stappen gezet in strategisch management, maatschappelijk verantwoord ondernemen en leiderschapstechnieken. Maar gaat het ook verder dan dat: Buelens en co wijden aparte hoofdstukken aan bedrijfsfinanciering, marketing en HRM, en leggen de basisterminologie bondig uit. Met het oog op de didactische opzet en de aandachtsspanne van de gemiddelde universiteitsstudent zijn de blokjes tekst zorgvuldig afgemeten, en blijft men wars van enig getheoretiseer.
Dat komt ook tot uiting in de vele praktijkvoorbeelden, die steeds in lengte zijn beperkt: geen breedvoerige cases maar korte situatieschetsen met ruimte voor discussie, die bovendien zoveel mogelijk zijn toegespitst op actuele thema's en bedrijven. Daarbij tracht Bedrijfskunde ook optimaal in te spelen op de voorbije financieel-economische crisis: in de hoofdstukken over corporate governance en financiering wordt de vinger secuur op de wonde gelegd. Kort gezegd doet het boek perfect wat het belooft: een staalkaart bieden van de talrijke facetten die de manager in spe onder de knie moet hebben en hem zin laten krijgen in meer. Bedrijfskunde is een appetizer, maar dan wel eentje om duimen en vingers bij af te likken. [Steven Delarue]