Het belang van spelen : suggesties om spel te bevorderen bij kinderen van 2 tot 13 jaar - van der Aalsvoort, G. M., ....- (Leuven : Acco, 2017)
Voor het leren en de ontwikkeling van kinderen is altijd veel aandacht. Vaak gaat het daarbij vooral om schoolse vakken. Dat kinderen naast leren op school ook graag spelen, en wat eigenlijk het belang is van spelen, daar gaat dit boek over. De auteurs gaan in op hoe spelen bijdraagt aan alle ontwikkelingsdomeinen en geven daarnaast veel voorbeelden en achtergrondinformatie om inzichtelijk te maken hoe spelen eruit ziet. De auteurs vestigen tevens de aandacht op de omgeving waarin spelen zich voltrekt. De rol van de professionele volwassene bij spel en spelen is uiterst belangrijk: in de buurt zijn maakt dat kinderen zich veilig voelen; kinderen laten in hun spel zien hoe ze zich ontwikkelen en je kunt signaleren waar mogelijk extra zorg nodig is. Vanwege het belang van spelen is het noodzakelijk om te weten hoe je het spelen van kinderen kunt stimuleren: ruimte geven, materialen beschikbaar stellen en meegaan in hun beleving. Het grootste deel van het boek bestaat uit een breed en rijk overzicht van manieren om spelen te bevorderen bij kinderen van 2 tot 13 jaar. Het boek bevat concrete suggesties voor kinderen in de leeftijd van kinderopvang tot en met het einde van de basisschool. De ideeën zijn uitvoerbaar met kinderen alleen of met kinderen in een kleine of grote groep. Bijdragen zijn van de hand van Slot, Hellendoorn, de Vries, Buys, Van Oers en Van der Aalsvoort. De laatste is tevens eindredacteur. Dr G.M. van der Aalsvoort was lector Spel aan Hogeschool Utrecht van 2008 tot en met 2011. Van 2011 tot 2015 verzorgde ze het lectoraat Rekenen-wiskunde aan pabo APO van Saxion Hogeschool. Ze publiceert sinds 1992 over uitkomsten bij onderzoeken waar jonge leerlingen bij betrokken zijn.
Keywords: Spelen ; didactiek