Onze stad : inspiratie voor de stad van morgen - Dierckx, Danielle, 1973-; Swyngedouw, Marc, 1956- (Den Haag : Acco, 2017)
Hoe kan een stadsbestuur het verschil maken? Hoe kan zij een antwoord geven op prangende problemen als werkloosheid, armoede, ongekwalificeerd schoolverlaten? Welke troeven heeft zij om het welzijn van alle stedelingen te garanderen? Op welke manier kan zij de ambities rond duurzaamheid, energie en economie integreren? Hoe voorkomt zij dat verschillende weggebruikers met elkaar botsen? Wat zijn strategieën om als stad slim, sociaal en schoon tegelijk te zijn? Dit boek biedt inspiratie voor al wie zich wil engageren voor de stad van morgen. Omdat de stad besturen geen exclusief voorrecht van de lokale overheid is, komt ook bewonersparticipatie aan bod. De stad, dat zijn haar bewoners. De stad is een democratie; de stad wordt elke dag opnieuw gemaakt. Nieuwe bewoners komen, andere bewoners gaan, vele bewoners blijven. Het sociale en culturele kapitaal verandert en de stad moet creatief dat potentieel doen floreren. Ook via cultuur. Experts op de genoemde domeinen geven hun visie op de stad van morgen. Ze werken lokale thema's uit en doorspekken die met inspirerende principes en voorbeelden van buitenaf. De stad Antwerpen is de centrale case. Haar uitdagingen zijn groot, maar dat maakt het een interessant labo voor stedelijke vooruitgang.
Stadsontwikkeling - Antwerpen '18
Keywords: Stadssamenleving ; Antwerpen (stad).