Vakdidactische kennis in lichamelijke opvoeding - Iserbyt, Peter, ....-; Coolkens, Rosalie, ....-; Drijvers, Hannelore (red.), ....- (Leuven : Acco, 2017)
Deze reader, nummer 34 van de reeks ‘Praxis Bewegingsopvoeding', zet het belang van vakdidactische kennis voor het leren van leerlingen centraal. Vakdidactische kennis omvat de beslissingen die een leraar neemt bij het lesgeven op het vlak van taakselectie en –presentatie, actieve leertijd en management. Deze factoren hebben een onmiddellijke impact op het lesverloop en het leereffect bij leerlingen. Een hoge vakdidactische kennis is het gevolg van een ruime specifieke vakkennis (zie Praxis Bewegingsopvoeding 33), kennis van pedagogie, en kennis van de beginsituatie van leerlingen én van contextuele factoren. Het inleidende artikel definieert vakdidactische kennis en licht het effect ervan op het leren van leerlingen toe. De auteurs bekijken hoe leraren vakdidactische kennis bij zichzelf en collega's kunnen observeren en positief kunnen beïnvloeden. Verder verduidelijken en verantwoorden de bijdragen de vakdidactische kennis via praktisch uitgewerkte periode- en lesplannen voor het secundair onderwijs, in diverse bewegingsgebieden. Deze reeks informeert leraren lichamelijke opvoeding (LO) over actuele denkwijzen en vernieuwingen in het didactische denken over het vak LO. Tegelijk passen de auteurs de theorieën toe in diverse bewegingsgebieden. Daarmee houdt deze reader het midden tussen een wetenschappelijke en een onderwijskundige verantwoording van het thema.
Keywords: Lichamelijke opvoeding ; didactiek