Doeltreffend schoolbeleid : praktijkboek beleidsvoerend vermogen in scholen - Vanhoof, Jan, ....-; Van Petegem, Peter, 1961- (Leuven : Acco, 2017)
Scholen krijgen steeds meer autonomie om vorm te geven aan hun beleid. Positief is dat daardoor rekening kan worden gehouden met de lokale context. Tegelijk stelt dit de school ook wel voor uitdagingen en wordt er een beroep gedaan op het beleidsvoerend vermogen van de scholen. Doeltreffend schoolbeleid is een herwerking en tegelijk update van het eerder uitgegeven Pei/ijlen naar succesvol schoolbeleid. Het boek biedt een houvast aan alle personeelsleden van scholen en schoolgemeenschappen en aan begeleiders van onderwijs die mee vorm en inhoud geven aan het schoolbeleid. De auteurs presenteren acht ‘dragers' van beleidsvoerend vermogen die van doorslaggevend belang zijn voor het realiseren van een geslaagd schoolbeleid: doeltreffende communicatie, ondersteunende professionele en persoonlijke relaties, gedeeld leiderschap, gezamenlijke doelgerichtheid, responsief vermogen, innovatievermogen, een geïntegreerd beleid en reflectief vermogen. De auteurs vatten het boek zo op dat de lezer op een actieve wijze aan de slag kan met het boek. Aan de hand van reflectie-oefeningen kan hij nagaan in welke mate een bepaalde ‘drager' aanwezig is op zijn school. Daarnaast krijgt hij aanknopingspunten voor de realisatie van alle acht de dragers van beleidsvoerend vermogen. De auteurs beschrijven een gevalideerd instrument dat toelaat het beleidsvoerend vermogen van de school in kaart te brengen, met als uiteindelijke doel de verdere schoolontwikkeling.
Thema in deze geactualiseerde heruitgave van het uit 2006 stammende boek 'Pei/ijlen naar succesvol schoolbeleid'* is het beleidsvoerende vermogen van scholen, waarbij acht dragers die daarbij van belang zijn (onder andere doeltreffende communicatie, persoonlijke relaties en gezamenlijke doelgerichtheid) centraal staan. Daarnaast wordt ingegaan op de herkomst van beleid voeren op scholen, de cultuur en organisatie van scholen als verklaring voor het gedrag van personeel, om te eindigen met reflectie op het functioneren aan de hand van een vragenlijst. De theoretische inhoud van het zakelijk vormgegeven boek wordt regelmatig onderbroken door figuren, denkoefeningen (zelfreflectie bij het onderwerp) en citaten uit gesprekken met schoolleiders en leerkrachten. De teksten in deze Vlaamse uitgave ('vaak bewust belerend en normatief') zijn niet altijd even eenvoudig te lezen, ook niet omdat er veel jargon gebruikt wordt. Het onderwerp is actueel en richt zich op een beperkte doelgroep: schoolleiders en beleidsmakers/-ondersteuners. © NBD Biblion
De acht dragers van het beleidsvoerende vermogen van scholen staan centraal.
Keywords: Onderwijsmanagement