De arena's van het arbeidsbestel : inleiding tot de sociologie van arbeid en arbeidsverhoudingen - Vanroelen, Christophe, ....-; Henderickx, Erik, 1953-; Pulignano, Valeria, 1968- (Leuven : Acco, 2017)
Inleiding in de sociologie van arbeid en arbeidsverhoudingen van drie hoogleraren aan Belgische universiteiten (Leuven, Antwerpen, Brussel). In aanvulling op economische, juridische en psychologische studies van het arbeidsbestel is juist de bril van de sociologie belangrijk om het hedendaagse arbeidsbestel te begrijpen, aldus de auteurs. Vanuit vijf centrale thema's in de sociologie analyseren zij het ontstaan, de dynamiek en de machinaties van het arbeidsbestel. Het resultaat is een grondige historisch-sociologische analyse van het arbeidsbestel die zij vervolgens plaatsen in een bredere macrosociologische analyse van de ontwikkeling en evolutie van het kapitalisme. Toegankelijke, maar toch diepgravende introductie in de sociologie die studenten een breed perspectief biedt op het arbeidsbestel en aanzet tot kritische reflectie daarop. Bevat vele tabellen, grafieken en schema's en een literatuurlijst. Geschikt voor universitaire studenten sociologie in Nederland en Vlaanderen. © NBD Biblion
Arbeidssociologie richt zich op de studie van het sociale fenomeen ‘arbeid'. Arbeid heeft een erg belangrijke plaats in ons leven. Daarom zijn sociologische vragen over arbeid bijzonder divers. Arbeidssociologen buigen zich onder meer over de manier waarop we ‘arbeid' organiseren in onze samenleving, of staan stil bij de rol van de verschillende actoren die vorm geven aan het arbeidsbestel: werknemers, werkgevers, vakbonden, de overheid… Ze analyseren ook de gevolgen van arbeid voor werknemers en de samenleving, bijvoorbeeld op het vlak van zingeving of sociale ongelijkheid. De arena's van het arbeidsbestel geeft een actueel overzicht van de arbeidssociologische kennis en inzichten, die toelaten actuele arbeidsvraagstukken te begrijpen en er kritisch over te reflecteren. Het boek besteedt aandacht aan de drie arena's van het arbeidsbestel: de arbeidsorganisatie, de arbeidsmarkt en de arbeidsverhoudingen. Ook de historische ontwikkeling van ons arbeidsbestel komt aan bod. Dit basiswerk is bedoeld voor iedereen die een inzicht wil verwerven in de sociologische concepten achter ons arbeidsbestel. Voor studenten in de sociologie, andere sociale wetenschappen en economische wetenschappen is het verplicht studiemateriaal. De kwaliteit van dit handboek is gegarandeerd door de interuniversitaire samenwerking die eraan ten grondslag ligt.
Inleidend studieboek op wo-niveau over de sociologie van de arbeid.
Keywords: Arbeids- en organisatiesociologie