Praktisch handboek voor medische intensieve zorgen - Wilmer, Alexander, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Op een dienst Medische Intensieve Geneeskunde worden niet-operatieve kritiek zieke patiënten met een grote verscheidenheid aan aandoeningen opgenomen. Dit handboek stelt gestandaardiseerde diagnostische en therapeutische schemata of protocollen voor, gesteund op evidencebased medicine. Dit Praktisch handboek voor medische intensieve zorgen benadert de basisaspecten van intensieve zorgen en van frequent voorkomende problemen op een wetenschappelijk gefundeerde manier. Voor artsen in opleiding en verpleegkundigen op Intensieve Zorgen en op Spoedgevallen/Spoedeisende Hulp is het een praktische leidraad voor het dagelijkse werk. Het stelt hen ook in staat om voor een aantal zeldzaam voorkomende aandoeningen snel een gerichte aanpak te realiseren. Dit handboek is de vijfde editie van dit basisboek, dat in 1998 voor het eerst gepubliceerd werd voor intern gebruik op de dienst Medische Intensieve Geneeskunde van UZ Leuven. Ten opzichte van de vorige editie (2009) zijn alle onderwerpen grondig aangepast aan de huidige kennis, nog meer praktijkgericht uitgewerkt en doorgesproken met experts uit elk vakgebied. Er zijn ook een aantal topics toegevoegd.
Het Praktisch handboek voor medische intensieve zorgen werd geschreven door specialisten in de medische intensieve zorgen van het UZ in Leuven en bevat "voorstellen van gestandaardiseerde diagnostische en therapeutische schema's, gebaseerd op evidence-based medicine". Het bevat dus strikt medische informatie, specifiek voor de dienst intensieve zorgen. Elk hoofdstuk bespreekt een aandoening volgens een vast stramien: definitie, pathogenese, incidentie, kliniek, diagnose, complicaties en behandeling. Voor wie nog meer wil lezen, is er na elk hoofdstuk een nuttige verwijzing naar aanbevolen literatuur. Er is een klein hoofdstukje gewijd aan kinesitherapie. Frappant is toch dat dit 245 bladzijden tellende boek slechts twee en een halve bladzijde aandacht besteedt aan de familie. En dan gaat het nog om "aanbevelingen om leiding te geven aan een familiebijeenkomst als de patiënt niet in staat is om zelf mee te beslissen". Intensieve zorgen blijft dus een dienst waar vooral aandacht is voor het lichamelijke, de cijfers tellen. De patiënt als mens en zijn familie als bezorgde bezoekers blijven in dit boek in de kou staan. Dat evidence-based medicine van levensbelang kan zijn, valt niet te ontkennen, maar in dit boek was iets meer aandacht voor de patiënt en zijn familie welkom geweest. [Veerle De Bou]
Alexander Wilmer, Greet Hermans, Wouter Meersseman en anderen
Keywords: Diagnostiek