Onderweg stilstaan : filosoferen met kinderen en jongeren : 33 anekdotes en 11 schilderijen - Knops, Jan, ....-; De Zwaef, Jacoba, 1985-; Veldkamp, Miko, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Je bent onderweg. Je maakt iets mee. Je staat er bij stil. Je denkt erover na. In Onderweg stilstaan zijn twee praktisch filosofen onderweg, en staan ze stil bij schijnbaar betekenisloze gebeurtenissen. Het zijn gebeurtenissen thuis, onderweg naar het werk of op reis die iedereen kan overkomen. Het zijn herkenbare gebeurtenissen. De auteurs beschrijven die gebeurtenissen in de vorm van korte verhalen, van anekdotes. Die anekdotes vormen de aanleiding om de werkelijkheid opnieuw te bekijken, aan de hand van filosofische vragen. In de anekdote zit een vraag vervat die je niet kan ontlopen. De abstractie wordt voelbaar. De auteurs verbinden het praktisch filosoferen met het leven van elke dag. De anekdotes vormen aanknopingspunten die het praktisch filosoferen laagdrempelig maken. Daarmee wordt het praktisch filosoferen niet alleen herkenbaar, toegankelijk en bruikbaar gemaakt, maar wordt de lezer ook gestimuleerd om zelf aan de slag te gaan. Anekdotes verzamelen en er filosofisch over nadenken kan in principe iedereen. In het boek gaan de anekdotes van de auteurs vergezeld van poëtische schilderijen van de kunstenaar Miko Veldkamp. Net als verhalen zijn schilderijen immers een vertrekpunt om na te denken. Onderweg stilstaan zal de aandacht trekken en vasthouden van wie interesse heeft om na te denken over filosofische vragen. Het zal hen aansporen stil te staan bij anekdotes en schilderijen en die te verbinden met verder alledaagse gebeurtenissen. Het boek kan in bijzondere mate interessant zijn voor wie geïnteresseerd is in filosoferen in het onderwijs en de welzijnssector.
Keywords: Filosofie ; jongeren