Fysische geneeskunde en revalidatie : musculoskeletale revalidatie - Lysens, Roeland, ....-; Peers, koen (red.), ....- (Leuven : Acco, 2017)
De fysische geneeskunde en revalidatie (FGR) neemt een bijzondere plaats in binnen het medische landschap. Deze discipline focust niet zozeer op het ‘genezen' van aandoeningen, maar wel op de diagnose en het herstel van de functionele beperkingen en participatieproblemen die ermee geassocieerd zijn (revalidatiegeneeskunde). FGR richt zich vooral op de revalidatie van musculoskeletale en neurologische aandoeningen. De revalidatie-activiteiten verlopen interdisciplinair, dus samen met andere zorgverleners (kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, maatschappelijk assistenten, psychologen …). De revalidatiediagnose wordt gesteld vanuit een biopsychosociale invalshoek, op basis van het ICF-model (Internationale Classificatie van het menselijk Functioneren). Dit omvat een evaluatie van het functioneren in de breedst mogelijke zin en van persoons- en omgevingsgebonden factoren die een rol kunnen spelen in het ontstaan en herstel. Op basis van dit bilan en in samenspraak met de patiënt wordt een op maat gemaakte en op evidentie gebaseerde zorgstrategie uitgetekend. Het einddoel is het bekomen van een optimaal niveau van functioneren en een sociale en professionele re-integratie. Het belangrijkste instrument hiervoor is actieve aanpak en oefening. Dit handboek geeft in een eerste deel een overzicht van de belangrijkste principes en concepten die vandaag gebruikt worden in de revalidatie-aanpak van musculoskeletale aandoeningen (MSKA's). In het tweede deel volgen dan illustraties van de klinische toepassingen hiervan in de zorgaanpak van enkele belangrijke MSKA's (rugklachten, overbelastingsletsels en sportletsels, (poly)trauma, osteoartritis ...).