Strategische marketing : handboek voor vernieuwend denken! - Rustenburg, Gerbrand, ....- (Leuven : Acco, 2014)
'Strategische marketing' is een leerboek voor hbo-studenten in commerciële bachelor- en masteropleidingen, die al voldoende voorkennis hebben van marketing. Het boek gaat met name in op de strategische kanten van marketing en de noodzaak om voortdurend op basis van signalen uit de markt en de organisatie te vernieuwen. Een groot aantal bekende en enkele minder bekende modellen wordt besproken zoals de SWOT-analyse, de Deming-cyclus, de Ansoff-matrix etc. Handig zijn de discussievragen die iedere paragraaf afsluiten en die een hulpmiddel zijn om de theorie verder uit te diepen en toe te passen. Ook nuttig is het tienstappenplan om tot een marketingstrategie te komen. Het boek is compact geschreven en behandelt veel onderwerpen kort. Voor een goed begrip is voorkennis en liefst ook wat marketingpraktijkervaring vereist. Op de website van de uitgever zijn uitwerkingen van de discussievragen te vinden en enkele digitale hulpmiddelen om analyses en berekeningen te maken. © NBD Biblion
De ‘sense of urgency' van deze eeuw vraagt om een operationele aanpak van strategische problemen. Dit handboek behandelt systematisch en op een praktische manier diverse strategische marketingonderwerpen, waardoor de lezer in staat wordt gesteld bij te dragen aan een efficiënt strategisch marketingbeleid. Wie zich wil onderscheiden in de markt heeft niet voldoende aan kennis en vaardigheden. Alleen met kritisch en vernieuwend denken is het mogelijk om definitief een voorsprong op de concurrentie te realiseren. Bedreigingen zijn pas echt bedreigend als de organisatie haar zwakten niet snel aanpakt. Goed klantenbeleid genereert voordelen, net zoals een uitstekende kennis van klant, markt en omgeving leidt tot nauwkeuriger prognoses en tot reductie van risico's. Dit handboek is vooral geschreven voor studenten in commerciële bachelor- en masteropleidingen (met reeds een basiskennis van marketing) en (beginnende) marketingprofessionals in ondernemingen. Waarom dit boek? - De ondernemende lezer wordt in zeven hoofdstukken van elk zeven paragrafen uitgedaagd zelf aan het werk te gaan. - De ondernemende lezer wordt de weg gewezen om duurzame concurrentievoordelen te ontwikkelen en te onderhouden. - De ondernemende lezer kent het creatieve proces, om het actief ter hand te nemen. - De ondernemende lezer kan ‘dammen' opwerpen tegen bedreigingen in de markt. - De ondernemende lezer kan prognoses maken, die beter gefundeerd zijn. - De ondernemende lezer leert problemen scherp analyseren en deze op te lossen. - De ondernemende lezer ziet het belang van klantretentie en de grote invloed daarvan op de winstgevendheid.
Studieboek op hbo-niveau.
Keywords: Marketing