Consumentengedrag : toegepaste basisconcepten - Vanhaverbeke, Johan A. M., ....- (Leuven : Acco, 2013)
Het handboek Consumentengedrag: toegepaste basisconcepten is een studieboek om met meer inzicht en kennis klantgerichter te ondernemen. Centraal staat de ‘consumens', het individu dat producten en diensten aanschaft, verbruikt en gebruikt, en streeft naar meer dan gewoon consumeren. Een inzicht dat groeit en aanleiding geeft tot meer aandacht voor de mens achter de ‘consument'. Hoe komt het koopgedrag van mensen tot stand? Wat zijn de menselijke ‘denk- en doe'-mechanismen die resulteren in een bepaald koopgedrag? Welke sociale invloeden spelen een rol in het dagelijkse leven van het individu? Zijn er inzichten en concepten die een bedrijf kunnen helpen om een (ethisch en deontologisch) verantwoord klantgericht commercieel beleid te voeren? De essentiële concepten aangereikt uit diverse menswetenschappen worden toegelicht en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Ieder hoofdstuk vangt aan met een handige Leeswijzer – vragen en stellingen die de lezer aanzetten om de aangereikte materie in een ruimere context te situeren. Basisconcepten uit de psychologie, sociologie, sociale psychologie, neurologie … worden praktijkgericht aangebracht. Het zet de lezer aan om dit boeiende vakgebied beter te leren kennen en te exploreren. Dit boek richt zich voornamelijk naar studenten hoger onderwijs, met een stevige interesse in het marketingvakgebied, die explicieter en met meer inzicht en begrip het commerciële beleid van een organisatie willen onderbouwen. Ook voor de bedrijfspraktijk is dit boek een aanrader. Het vakgebied ‘consumentengedrag' kent een razendsnelle evolutie. Kennis van de basisconcepten en hoe die steeds verder evolueren en verfijnd worden met actuele inzichten, is voor de bedrijfsmedewerker een onmisbare vakkennis.
De auteur, interim-manager en docent, wil kennis en inzicht over consumentengedrag overdragen, zodat ondernemers klantgerichter handelen. Kern is de ontwikkeling in de marketing van een productgerichte benadering via een consumentgerichte naar een mensgerichte benadering. Hij spreekt daarom van de 'consumens' om aan te geven, dat consumentengedrag van ieder individu uniek is. Veel 'denk en doe'-mechanismen zijn van invloed op het gedrag. Hij behandelt essentiële concepten uit de menswetenschappen om zijn stelling te onderbouwen. Hij behandelt het gedrag van de consument als individu, als groepslid en als onderdeel van de maatschappij. Elk hoofdstuk begint met een leeswijzer van samenvattende kernzinnen en kernvragen om het onderwerp in een context te plaatsen. Naast de theoretische uitleg geeft hij praktijkvoorbeelden (fotootjes met cursieve tekst) van marktcommunicatie van producten en merken. Ook modellen en cartoons verhogen de toegankelijkheid. Een actueel en relevant studieboek, vooral geschikt voor studenten in het hoger beroepsonderwijs. © NBD Biblion
Studieboek op hbo-niveau.