Groepsdynamisch begeleiden : een praktijkgerichte benadering - De Vos, Inge, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Groepsdynamisch begeleiden geeft hulpverleners tools om aan de slag te gaan bij het begeleiden van een groep cliënten. Het verschaft inzicht in de gevolgen van een positieve of negatieve sfeer in een groep. Ook krijg je tips om de verbondenheid tussen groepsleden onderling en tussen jou en de groep te verhogen. Daarnaast wordt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk geïllustreerd hoe je door middel van de organisatie van je werking je groep gemakkelijker kan begeleiden. Ook staan we stil bij het effect van een teamwerking op je begeleiding en op welke manier je deze kan optimaliseren. De tips en tools sluiten aan bij verschillende doelgroepen en vormen een rijke inspiratiebron voor ieder die werkzaam is in het brede veld van de sociale sector. Groepsdynamisch begeleiden breekt een lans met andere boeken rond groepsdynamica omdat het vertrekt vanuit praktijkervaringen en evidence based onderzoek.
In dit boek wordt ingegaan op groepsdynamica en de vele aspecten die vastzitten aan het begeleiden van groepen. De auteur, stagebegeleidster en docente aan de Hogeschool Gent, behandelt op overzichtelijke wijze deze problematiek. Dit boek is uitstekend geschikt als studieboek op hbo-niveau. Het bevat een zeer bruikbare combinatie van theorie en praktijk. Diverse praktijkvoorbeelden maken de complexe materie goed toegankelijk. Aan de orde komen onderwerpen zoals 'wat is een groep?', groepsontwikkeling, verbondenheid, pestgedrag, conflicten in de groep, de functie van regels binnen een groep, teambuilding, interdisciplinair samenwerking en dergelijke. Ieder hoofdstuk van dit goed geschreven boek bevat een omschrijving van leerdoeleinden. Een nuttige uitgave. © NBD Biblion
Studieboek op hbo-niveau.
Keywords: Groepspsychologie