Didactisch referentiekader : lesanalyse en lesvoorbereiding - Meeus, Wil, 1969-; Verbeeck, Gilberte, ....- (Leuven : Acco, 2016)
Didactisch referentiekader is in de eerste plaats bedoeld voor studenten in de lerarenopleidingen in Vlaanderen en Nederland. Beginnende lesgevers en lesgevers die even terug willen naar de basis vinden in het boek een wetenschappelijk onderbouwd overzicht van de didactische theorie van waaruit lessen geobserveerd en geanalyseerd kunnen worden. Het boek biedt ook een praktische handleiding bij het maken van lesvoorbereidingen, aangevuld met voorbeelden uit 18 vakgebieden. Dankzij een vlotte schrijfstijl slagen de auteurs erin om soms complexe materie heel helder en herkenbaar te maken voor wie onderwijs wil verstrekken. De auteurs demonstreren een doorleefd inzicht in de didactiek door een combinatie van jarenlange onderwijservaring en wetenschappelijk onderzoek in het domein. Het boek vertrekt vanuit een geactualiseerd didactisch referentiekader waarin de verschillende didactische componenten op een organische manier met elkaar verbonden worden. Bij de zorgvuldige bespreking van die componenten worden moeilijkheden niet uit de weg gegaan. Lesgevers worden uitgedaagd om voorbij het oppervlakkige na te denken over lesgeven en om het resultaat daarvan onmiddellijk te vertalen in praktische handelingen bij het ontwerpen van onderwijs.
Handboek voor studenten van lerarenopleidingen in Vlaanderen en Nederland. Het betreft de tweede, herziene druk; de inhoud is niet fundamenteel anders, wel meer praktijkvoorbeelden en nu óók voor Nederlandse studenten. Met als uitgangspunt 'hoe hoger de kwaliteit van de lesvoorbereiding, hoe meer kans op hoge kwaliteit bij de lesuitvoering', hebben beide auteurs een didactisch referentiekader ontwikkeld en 'vertaald' in een model op microniveau (de concrete onderwijsleersituatie). Hierin zijn vier componenten te onderscheiden: context – wat – hoe – resultaat. Vervolgens worden (sub)thema's voor een goede lesvoorbereiding geanalyseerd, uitgelicht en toegelicht: onder andere doelen, evaluatie, werkvormen, klasopstelling en leerprocessen. Een honderdtal pagina's met concrete voorbeelden van lesvoorbereidingen, een trefwoordenregister en noten sluiten deze handzame paperback af. Vlot en herkenbaar geschreven studieboek, ondersteund door enkele grafische afbeeldingen en strips van verkrijt.net en direct te gebruiken in de praktijk. © NBD Biblion
Didactisch handboek voor studenten van lerarenopleidingen in Nederland en Vlaanderen.
Keywords: Lesvoorbereidingen ; didactiek