Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen - Scherder, Erik, ....- (Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017)
Scherder is bekend uit de media (DWDD) en zijn boek 'Laat je hersenen niet zitten' (2014)* was een bestseller. Vanaf zijn jeugd is hij geïntrigeerd door muziek en als neuropsycholoog heeft hij nu alles wat er bekend is over de relatie tussen muziek en hersenwerking op een rijtje gezet. Het is één droge opsomming van vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen, met verwijzingen naar delen van de hersenen, die voor de niet-vakman geen gemakkelijke lectuur vormt. Heel interessant om kennis van te nemen, maar saai en niet erg praktisch. Boeiend zijn de hoofdstukken over muziek en dementie, de ziekte van Parkinson, het effect op comateuze patiënten en bij autisme. Enthousiast geschreven met eigen ervaringen, casuïstiek, uitgebreide literatuurlijst en register. Zijn boodschap: muziek is op alle manieren goed voor de hersenen, zoals bewegen dat in zijn eerste boek was. Met illustraties in kleur, voetnoten, een literatuurlijst, register en enkele bijlagen. © NBD Biblion
(Populair)wetenschappelijke studie over de relaties tussen muziek en hersenwerking bij gezonde mensen en personen met een hersenaandoening.
Keywords: Muziekpsychologie