Ethiek : de basis - Raymaekers, Bart, 1959- (Leuven : LannooCampus, 2016)
Een inleiding tot de moraalfilosofie of ethiek is meestal een systematisch overzicht van wat in de geschiedenis door de grote denkers tot uitdrukking werd gebracht. Hoogleraar Bart Raymaekers wil echter het euvel van een loutere doxografie vermijden: verwacht dus geen opsomming van namen en theorieën. In plaats daarvan geeft hij een schets van een aantal grondtypes van het ethisch denken vanuit de hedendaagse ethische problematiek. Het tekort dat ontstaat door deze methode te verkiezen boven een traditionele historische groei, motiveert hij door te verwijzen naar zijn boek als een ‘handleiding voor studenten', die zal worden aangevuld met mondelinge uiteenzettingen in hoorcolleges. Een tweevoudige doelstelling bakent zijn leerdoel af: [lees meer] hij wil enkele kerninhouden uit de ethische traditie aanreiken om studenten te leren zien hoe onze hedendaagse samenleving ethische dimensies vertoont, en hoe het onderkennen van deze dimensie een beperkte en voorlopige etappe is van een bredere doelstelling. In de inleiding behandelt Raymakers vooral de oorsprong en de betekenis van de filosofische terminologie. Traditie, mythe en ethiek: het is de aloude verwijzing naar de vijfde eeuw v.C. toen de ethiek als discipline ontstond en zich tot op vandaag handhaafde, zelfs nu het religieuze en filosofische pluralisme een einde maakte aan het traditionele zingevingsysteem.
Keywords: Ethiek